sidemenu

technikum

szkoła branżowa I stopnia

liceum ogólnokształcące

ikonka

kucharz

3-letnia szkoła branżowa I stopnia

ikonka

opis zawodu

Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych oraz odpowiedniego łączenia składników.

ikonka

umiejętności absolwenta

Absolwent uczący się w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
  1. przechowywania żywności;
  2. sporządzania potraw i napojów;
  3. wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
ikonka

kwalifikacje w zawodzie

W zawodzie wyodrębniono jedną kwalifikację:
  • K1 - T6 - sporządzanie potraw i napojów.
ikonka

T6 - wybrane zagadnienia

  1. uczeń ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
  2. klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  3. przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
  4. dobiera warunki do przechowywania żywności;
  5. rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
  6. rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  7. dobiera metody utrwalania żywności;
  8. rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
  9. użytkuje urządzenia do przechowywania żywności.

ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2

IM. BOHATERÓW WESTERPLATTE W BRZESKU

ul. Piastowska 2, 32-800 Brzesko
14 663 16 03, szkola@zsp2.edu.pl

www.zsp2.edu.pl

projekt i wykonanie: Wojciech Nowacki